Lokeren wil Celtic-spits Baldé

Celtic-spits in beeld als nieuwe Harbaoui

Lokeren is dan toch naarstig op zoek naar een vervanger voor hun vertrokken topschutter Hamdi Harbaoui. De Waaslanders maakten een shortlist met kandidaten en daarop is de naam Amido Baldé (23) omcirkeld. De Angolese spits speelde twee jaar geleden nog bij Cercle en staat nu onder contract bij het Schotse Celtic.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Zondag in de topper tegen Zulte Waregem zal Lokeren nog moeten improviseren om Harbaoui te vervangen, maar dat er een vervanger moet komen, is stilaan wel heel duidelijk. Op Daknam werd de voorbije dagen een shortlist opgesteld met mogelijke kandidaten. Peter Maes wilde vooral een ambitieuze niet al te dure spits die de Belgische competitie al kende.

Maes mysterieus

Na verloop van tijd kromp het lijstje en daarom confronteerden wij Maes gisteren met maar liefst acht mogelijke kandidaten. Dat leverde een leuk tafereeltje op. Sherjill MacDonald? ‘Neen’. Habibou? ‘Neen’. De Sutter of Vleminckx? ‘Neen.’ Leye? ‘Neen.’ Naessens of Santini? ‘Neen.’ Reza dan maar? ‘Wie? Die van Standard? Neen ook niet.’

Enfin. Erg spraakzaam was Maes dus niet, maar het sloot wel een heleboel namen uit. En finaal kwam er vanuit de Lokerse catacomben ook nog deze tip: ‘Een spits jonger dan 30 die nu in het buitenland voetbalt.’

Erg vaag, maar we zijn altijd te vinden voor een pittige uitdaging en dus trokken we op speurtocht. Volgens onze informatie is er één speler die met stip is aangeduid op de lijst: Amido Baldé.

2 miljoen?

De 1,93 meter grote Guineëer past in het plaatje. Hij is jong, een directe versterking en hij kent de Belgische competitie, want hij werd in 2011 door het Portugese Sporting bij Cercle Brugge gestald. Daar wist hij toen zes keer te scoren in 36 wedstrijden. Een jaar later vertrok hij naar het Portugese Vitoria Guimaraes en daar etaleerde hij zijn talent nog meer. Hij trof er negen keer raak en won er de beker. De Schotse topclub Celtic nam hem daarop over.

In Glasgow kon hij vorig jaar onder manager Neil Lennon niet overtuigen en stond hij slechts drie keer in de basis. Na de competitie verkondigde Lennon zelfs dat het misschien beter was om Baldé dit seizoen uit te lenen, maar Celtic kreeg een nieuwe trainer aan het roer.

Bij coach Ronny Deila is het nog niet duidelijk of Baldé in zijn plannen past. Eergisteren in de met 4-1 verloren CL-kwalificatie tegen het Poolse Legia Warschau was er alvast geen plaats in de kern voor de spits. Maar dat kan ook zijn omdat de goalgetter recentelijk zijn vader verloor.

Celtic wacht nu af of Lokeren zal handelen. Een uitleenbeurt lijkt ons niet de aangewezen constructie en de marktwaarde van de aanvaller wordt momenteel op 2 miljoen euro geschat. Lokeren ving voor de vertrokken Harbaoui hetzelfde bedrag.